Pages

Cara kerja sebuah kamera

nikon_d4_productshot_1

Sahabat BP, untuk lebih mengenal apa itu sebuah kamera, kami mengajak sahabat penghobi photography untuk lebih jauh mengenal kamera melalui cara kerjanya.
seperti telah diuraikan pada artikel sebelumnya mengenai Sejarah Kamera dan Photography, bahwa kamera adalah sebuah kotak dengan ruangan hitam kedap cahaya/lightproof yang diberi lubang kecil pada salah satu dindingnya. Dan melalui lubang kecil tersebutlah objek gambar dengan perantaraan induksi cahaya direfleksikan ke dinding seberangnya dalam posisi yang terbalik.
Begitulah proses dasar bekerjanya sebuah kamera dalam menangkap/mengambil objek gambar.

Kini suatu objek gambar/photo dapat diabadikan untuk selama-lamanya oleh sebuah kamera dalam satuan detik saja. Hal tersebut dimungkinkan karena pengembangan/inovasi system kerja kamera yang tiada henti hingga saat ini. Ditambah lagi dengan penemuan-penemuan system baru pada kamera digital yang sangat fantastis yang membuat para photographer menjadi lebih mudah mengoperasikan sebuah kamera jenis apapun.

Kamera dan seni photography mungkin salah satu penemuan yang paling dihormati di dunia saat ini, meskipun ide pengambilan gambar/photo bukan merupakan hal yang baru lagi. Dengan munculnya kamera film (analog) dan kamera digital, pada akhirnya kamera-pun dapat mengubah cara pandang kita tentang dunia.
 
Bagaimana sebuah kamera dapat mengabadikan dan menangkap semua moment indah kita?, berikut ini kami uraikan secara sederhana mengenai cara kerjanya.
 
Fungsi dasar dan cara kerja sebuah kamera.
Kamera berasal dari kata “Chamber” yang berarti “ruang” adalah merupakan sebuah kotak kedap cahaya/lightproof yang didalamnya mengandung tiga elemen yaitu bahan kimia, mekanik (film) dan elemen optik atau lensa.
how camera works-clicked stateFungsi dasar sebuah kamera mulai dari ditemukannya kamera Obscura (kotak hitam) hingga kamera digital canggih saat ini, masih tetap sama.
Prinsip kerja kamera pada dasarnya mirip dengan prinsip kerja mata kita. Cara kerja dari sebuah kamera didasarkan pada dasar-dasar refleksi. Seperti kita ketahui gerakan cahaya melalui berbagai media memiliki kecepatan yang berbeda. Kecepatan cahaya akan lebih bervariasi ketika begerak melalui media udara daripada saat bergerak melalui media kaca. Ketika Anda membidikan kamera dan fokus pada suatu objek gambar, maka cahaya akan memantulkan objek tersebut melalui lensa. Hal ini akan memperlambat kecepatan cahaya dan memungkinkan cahaya membelok saat memasuki lensa, sehingga cahaya akan menyimpang dari sumbernya, kemudian lensa akan menerima cahaya dan dikumpulkan di satu titik di mana pada akhirnya gambar dapat dibentuk pada permukaan film yang merupakan bahan peka cahaya dalam merekam gambar.
Dan ketika film diolah dengan bahan kimia tertentu objek gambar-pun dapat segera terlihat dalam format negatif.
 
feny281Berdasarkan struktur dasar tersebut diatas maka kamera analog/manual memungkinkan memiliki kontrol aperture, diafragma yang mengatur jumlah cahaya yang masuk ke lensa dan shutter yang merupakan pintu masuknyacahaya sebelum sampai ke film/sensor cahaya untuk disimpan. Selain itu, fungsi shutter juga untuk mengekspos film/sensor cahaya agar jumlah cahaya yang masuk tetap/konsisten. Jadi lamanya waktu shutter terbuka menentukan jumlah/banyaknya cahaya yang mencapai permukaan film/sensor cahaya. Untuk mengontrol kualitas gambar dan efek tertentu, seperti gambar yang kabur/blur, seorang photographer dapat pengaturan lamanya shutter/kecepatan rana terbuka.
 
how-digital-cameras-workNah sahabat, sekarang bagaimana dengan cara kerjanya Kamera Digital?.
Kamera digital yang kompak dan ramping dengan kualitas gambar yang superior (pernah diperdebatkan pada Forum I love my Pentax manual), telah merevolusi industri photography. Hampir semua permasalahan operasi pada kamera manual 35mm dapat diatasi oleh kamera digital.
Berikut mari kita lihat cara kerja dasar dari kamera digital dan apa perbedaannya dengan kamera analog/manual?
Pada dasarnya cara kerja dan komponen utama dari kamera digital dan kamera analog/manual adalah sama. Perbedaan yang mencolok adalah pada media penyimpan hasil gambar dimana pada kamera analog menggunakan film celulosa, sedangkan pada kamera digital menggunakan sebuah komponen yang bernama chip atau biasa disebut dengan CCD (Change Coupled Device) ataupun CMOS (Complementary Metal Oxyde Semiconductor.
Pada kamera digital objek gambar dalam bentuk analog kemudian dikonversikan ke bentuk/format digital yang selanjutnya setelah mengalami proses filtering dan lain-lain, objek gambar kemudian disimpan sementara pada buffer memory kamera dan pada akhirnya disimpan tetap pada chip memory.
Sebuah chip memory mengandung jutaan titik sensor cahaya bersusun/array vertikal dan horizontal. Titik-titik sensor cahaya tersebut atau biasa disebut dengan pixel, akhirnya membentuk sebuah susunan dimensi gambar yang disebut resolusi dengan satuan pixel. Misalnya resolusi 3200 X 1200 pixel (3,84 megapixels).
Besarnya resolusi yang digunakan untuk sebuah objek gambar/photo dapat diatur oleh photographer sesuai dengan yang diinginkan.
Kamera digital juga memiliki seperangkat filter yang akan mengkoreksi keseimbangan warna, putih dan aliasing. Mampu menyimpan hasil gambar dengan jumlah yang besar/banyak. Memiliki pengaturan pengambilan gambar secara otomatis maupun manual. Memiliki kamera bidik/viewfinder berbentuk display LCD. Dapat melakukan pengambilan gambar format video dan tentunya dapat berhubungan langsung dengan komputer anda melalui perangkat komunikasi yang tersedia. Dan masih banyak lagi kemampuan-kemampuan lainnya.
 
cameraJadi pada dasarnya cara kerja kamera apapun tetap sama. Dimulai dengan sistem lensa untuk mendapatkan gambar, sensor cahaya-sensitif untuk merekam gambar, dan sistem mekanis untuk mengatur pencahayaan gambar.

Anda dapat melihat video lainnya tentang cara kerja kamera di sini.
 
Demikian semoga dapat bermanfaat.

By Admin on February 11, 2013 · Posted in Teknik Photography

Tags:

86 Comments on this post. Open here.

Daniel Benny Simanjuntak says:

Lengkap banget ulasannya mas boby! Ada video nya pula..GREAT PRESENTATION! :)
Yang saya tahu cara kerja kamera menyerupai cara kerja mata, itu sebabnya susunan kamera di-interpretasikan sedemikian rupa dengan susunan mata kita, akan tetapi pemrosesan gambarnya sangat berbeda. Hehe maaf kalau keliru.. :D

Posted on February 11th, 2013

rudyparabola says:

selamat sore kawan diluar mendung numpang teduh ya takut hujan hehehe……

Posted on February 11th, 2013

BC says:

ijin comment kawan,,selamat siang

Posted on February 11th, 2013

info says:

kunjungan siang jelang turun hujan sobat

Posted on February 11th, 2013

Admin says:

Sangat benar sob, pada waktu akan menjelaskan cara kerja mata, kami tidak punya potensi pengetahuan tentang hal itu hehe, jadi ya melalui video saja dan penjelasan teknis kamera secara umum. Thanks for completing the information and your great appreciation my friend. Always be succeed.

Posted on February 11th, 2013

Admin says:

@Mas Rudy dan mas Cahyo: Terima kasih kunjungan dan komentar nya. Sukses selalu.

Posted on February 11th, 2013

info says:

berkunjung dikala malam tiba

Posted on February 11th, 2013

sekampung says:

informasinya sangat membantu,,,, thanks

Posted on February 11th, 2013

Admin says:

Halow sahabat sekampung..!, lama tak jumpa. Thx apresiasinya, semoga sehat dan sukses selalu.

Posted on February 11th, 2013

rudyparabola says:

mas boby kenapa cbox teman teman ko pada gak bisa dibuka

Posted on February 12th, 2013

B R E H O H says:

sangat bermanfaat terima kasih

Posted on February 13th, 2013

cowok keren says:

bagus bahasannya

Posted on February 13th, 2013

seniman masa kini says:

terimakasih infonya. sangat bermanffaat dech!

Posted on February 13th, 2013

Admin says:

@Mas-mas di http://www.brehoh.com, http://www.dodirosadi.com & http://www.odoygiant.com: Terima kasih banyak atas kunjungan dan apresiasinya. Salam sejahtera dan sukses selalu.

Posted on February 13th, 2013

Motamatika says:

Mantab nih infonya, sangat bermanfaat..
Dulu ketika SD saya pernah membuat kamera sederhana dari kardus odol :D
Konsep kerjanya sama seperti ulasan di atas :)

Posted on February 15th, 2013

Admin says:

Betul sob, saya pun pernah mengalami hal yg sama. Thanks kunjungan dan apresiasinya. Sukses selalu :)

Posted on February 16th, 2013

rohmadaini says:

wah benar2 lengkap deh ulasan tentang kamera salam kenal and succes selalu

Posted on February 17th, 2013

Admin says:

Terima kasih sahabat Rohmad atas kunjungan dan apresiasinya. Salam kenal kembali dan sukses selalu sob. :)

Posted on February 17th, 2013

cahyo jm says:

kunjungan sore sobat

Posted on February 19th, 2013

MizTia says:

hai.. perasaan kemaren udah komen kok gak masuk ya :D
jeli juga ya kamera.. sama dengan kamera ponsel ndak kakak ^^ .

Posted on April 25th, 2013

Admin says:

Hai Tia…, mungkin komennya bukan disini hehe :) tak check abis ga ada tuh heuheu :D
Prinsip dasar kerja kamera apapun sama Tia, yang membedakan biasanya alat-alat dukungnya seperti fiture dlsb.

Tia…, kok cowok-cowok cakepnya ga di komen sih..!?, padahal waktu bikin post-nya, idenya inget Tia hehe :D

Thanks ya Tia kunjungan dan komennya, sukses selalu sist :)

Posted on April 25th, 2013

Mas Rip says:

mantab infonya sobat,sebelum beli harus tau dulu nih

Posted on May 12th, 2013

Admin says:

Ya Mas Rip, supaya makin mantap waktu kita membeli jadi ga kaget sama harganya yg kata orang selangit hehe… :D Thanks kunjungan dan supportnya, sukses selalu kawan :)

Posted on May 12th, 2013

CASIO G-SHOCK DW-6900AC-2JF says:

The 12 MostMad bag Tricks… And Ways To Utilize them!

Posted on July 25th, 2013

Ronny says:

sudah lama punya kamera baru thu cara kerjanya mas bro
makasih atas infonnya mas brooo

Posted on December 19th, 2013

Admin says:

Halo sahabatku mas Ronny, mudah-mudahan bisa bermanfaat mas bro, thanks kunjungan dan supportnya. salam sukses selalu mas :D

Posted on December 20th, 2013

video de cul amat says:

Very descriptive blog, I liked that a lot. Will there be a part 2?

Posted on January 5th, 2014

Admin says:

In writing an article about photography techniques, our blog just made ​​it in general terms. However, whenever possible we could have made ​​the next part.
Thank you for nice visit and the appresiation.

Posted on January 5th, 2014

branltoi.com says:

I was pretty pleased to discover this website. I wanted
to thank you for your time for this particularly wonderful read!!
I definitely liked every part of it and I
have you saved to fav to check out new information in
your site.

Posted on January 14th, 2014

videoxfrancais.net says:

Hi to all, the contents existing at this site are in fact amazing for people experience, well,
keep up the nice work fellows.

Posted on January 22nd, 2014

x amateur says:

Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
Cheers

Posted on January 31st, 2014

video x streaming says:

Hi, I want to subscribe for this website to take most recent updates,
therefore where can i do it please help out.

Posted on February 1st, 2014

thomas says:

saya ni pakai pun kurang tahu,ini pula cara kerjanya,thanks.

Posted on March 26th, 2014

Admin says:

Hello my friend Thomas. Tapi saya lihat hasil photo-photonya Thomas bagus-bagus, hampir semua saya suka :D

Posted on March 26th, 2014

Kellye says:

Good blog you have got here.. It’s hard to find high quality writing like
yours nowadays. I really appreciate individuals like you!
Take care!!

Posted on April 12th, 2014

pakar seo says:

Your style is very unique compared to other folks I’ve read stuff from.
I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this site.

Posted on April 13th, 2014

Morrisseytickets2014.Com says:

We assure clients that the large section of that process can be done by themselves Morrissey Tickets Cost (Morrisseytickets2014.Com) trinity investment trust llc, that is also buying the
mortgage for the aloha tower marketplace, has signed instructions
of agreement to accumulate the beachfront hotel
from azabu usa.

Posted on April 26th, 2014

Earl says:

I savour, lead to I discovered exactly what I was taking a
look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man.

Have a great day. Bye

Posted on April 28th, 2014

Wilhemina says:

As the admin of this web site is working, no question very quickly it will
be renowned, due to its feature contents.

Posted on April 29th, 2014

libres gratis says:

Awesome artіcle.

Posted on May 3rd, 2014

metlamoi.com says:

Definitely believe that which you stated. Your favorite
justification seemed to be on the web the easiest thing to be aware of.
I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly
do not know about. You managed to hit the nail upon the
top and also defined out the whole thing without having side
effect , people could take a signal. Will likely be back to get more.
Thanks

Posted on May 10th, 2014

bonnesalope.net says:

I just like the valuable information you provide on your articles.
I’ll bookmark your blog and check once more right here regularly.

I am rather certain I’ll learn plenty of new stuff right
right here! Best of luck for the following!

Posted on May 10th, 2014

Ekspertyzy przyrodnicze says:

whoah this blog is excellent i really like reading
your posts. Keep up the great work! You recognize, a lot of persons
are searching round for this information, you could help them greatly.

Posted on May 13th, 2014

Marilynn says:

I know this site offers quality depending articles and other stuff, is there any other website which provides these kinds of information in quality?

Posted on May 14th, 2014

Co to jest leasing samochodowy says:

Hola! I’ve been following your website for a while now and finally got the courage to go ahead and
give you a shout out fromHuffman Tx! Just wanted to mention keep up
the fantastic job!

Posted on May 15th, 2014

morska farma wiatrowa says:

Greetings from Idaho! I’m bored to death
at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break.
I enjoy the information you present here and can’t wait
to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my cell phone ..
I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great site!

Posted on May 16th, 2014

monitoring ptaków says:

It’s appropriate time to make some plans for the long run and it is time to be happy.
I’ve learn this publish and if I could I desire to counsel you few interesting things or
tips. Perhaps you could write next articles relating to this
article. I wish to read even more issues about it!

Posted on May 16th, 2014

ishmaryam says:

Jadi gitu toh cara kerja kameraa..
makasih mas bob! :)

Posted on May 19th, 2014

Admin says:

Iya kerjanya mirip dengan kerja mata kita dik Ish…
Semoga bermanfaat ya dik, terima kasih atas supportnya & salam sejahtera selalu :D

Posted on May 19th, 2014

medycyna po dyplomie says:

I simply couldn’t leave your website prior to
suggesting that I actually loved the standard information an individual provide to your guests?
Is gonna be back steadily in order to check up on new posts

Posted on May 21st, 2014

How to lose belly fat says:

I blog often and I really thank you for your information. Your
article has truly peaked my interest. I’m going
to take a note of your website and keep checking for new details
about once a week. I subscribed to your Feed as well.

Posted on May 26th, 2014

gameinformer.com says:

Hello i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this piece of writing i
thought i could alsoo make comment due to this sensible
piece of writing.

Posted on May 31st, 2014

The Sims FreePlay hack says:

Why visitors still make use of to read news pqpers when inn this technological globe all is available on net?

Posted on May 31st, 2014

investir dans l immobilier neuf says:

Aw, this was an incredibly nice post. Spending some time and actual effort to generate a superb article… but
what can I say… I procrastinate a whole lot and never manage to
get anything done.

Posted on June 1st, 2014

rencontrecougarnow.info says:

Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding something entirely,
except this paragraph presents nice understanding yet.

Posted on June 2nd, 2014

CorelDraw Photoshop Tutorials says:

like our eyes work :D

Posted on June 4th, 2014

Admin says:

exactly yes…, like human eyes work :D

Posted on June 4th, 2014

medycyna po dyplomie says:

Everything is very open with a really clear description of the challenges.
It was definitely informative. Your site is useful. Thanks for sharing!

Posted on June 5th, 2014

rozwój osobisty po angielsku says:

I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
Is this a paid theme or did you customize it yourself?

Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog
like this one nowadays.

Posted on June 5th, 2014

CorelDraw Photoshop Tutorials says:

yep, i really like photography actually but i dont have any DSLR camera yet to grab my hobby :D :( i think its expensive enough for me cause im a student now ahihihihi wish me luck !

Posted on June 5th, 2014

Admin says:

Are you absolutely sure love photography dear sist..!?, because photography does not only to have a DSLR camera.
Today many HP camera that has a very good ability. By starting from there, you can already do a lot with photography. As has been done by Mas Rip (Tiyang Magelang) with his HP camera.
Well, we wish you soon have a DSLR camera. Thank you :D

Posted on June 5th, 2014

Leasing Samochodowy zasada says:

I am curious to find out what blog system you’re using?
I’m experiencing some small security issues with my latest website and I’d
like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

Posted on June 6th, 2014

comment rencontrer des cougars says:

You’ve made some decent points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this site.

Posted on June 9th, 2014

rencontre cougar says:

I think this is among the most important info for me. And i’m glad reading your article.
But should remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really nice :
D. Good job, cheers

Posted on June 10th, 2014

sale says:

bookmarked!!, I really like your website!

Posted on June 19th, 2014

Ace Fishing Wild Catch Hack Tool says:

Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
Very useful info specifically the last part :)
I care for such info much. I was looking for this certain information for
a long time. Thank you and good luck.

Posted on June 21st, 2014

LINE Rangers Hack Tool says:

I am really impressed together with your writing abilities
as neatly as with the layout in your blog. Is this a paid subject matter or did you modify it yourself?

Anyway keep up the nice quality writing, it is uncommon to peer a great weblog like this one nowadays..

Posted on June 23rd, 2014

Hungry Shark Evolution Hack says:

I’m really enjoying the theme/design of your weblog.
Do you ever run into any browser compatibility issues? A number of my
blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer
but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this problem?

Posted on June 23rd, 2014

FIFA 14 Hack says:

Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a
few of your ideas!!

Posted on June 24th, 2014

MyNBA2K14 Cheats says:

Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40
foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83
views. I know this is completely off topic but I had to share it with
someone!

Posted on June 24th, 2014

Pet Rescue Saga Hack Tool says:

I love it whenever people get together and share opinions.

Great blog, continue the good work!

Posted on June 24th, 2014

Royal Revolt 2 Cheats says:

Very good blog you have here but I was curious about if you knew of any
forums that cover the same topics discussed here? I’d
really like to be a part of group where I can get feed-back
from other experienced people that share the same interest.
If you have any recommendations, please let me know.

Kudos!

Posted on June 24th, 2014

kredyt bez bik says:

My relatives all the time say that I am killing my time here at web, except I know I am getting experience daily
by reading such fastidious articles.

Posted on July 2nd, 2014

pozyczka bez zaswiadczen says:

I am no longer positive where you are getting your information,
but great topic. I needs to spend a while finding out more or figuring out more.
Thank you for magnificent info I used to be
searching for this information for my mission.

Posted on July 4th, 2014

Shadow Fight 2 Hack says:

Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.
Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal
but I can figure things out pretty quick. I’m thinking
about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
Many thanks

Posted on July 5th, 2014

legal amphetamines says:

What would your clients say about how easy it’s to do enterprise with you?

Posted on July 10th, 2014

Urban Crime Cheats says:

Thank you for another informative website. Where else
may just I am getting that kind of info written in such a perfect means?
I have a mission that I’m simply now working on, and I have
been at the look out for such information.

Posted on July 10th, 2014

CSR Classics Cheats says:

Very energetic article, I loved that a lot. Will
there be a part 2?

Posted on July 12th, 2014

Hans says:

) The main character is not popular with girls, but with one girl character secretly in love with him.
While he can’t shoot any laser beams, he can fire ki blasts that can match those lasers blow for
blow. Halloween contacts lenses will have a spine-chilling effect
on any audience. There are queer times in our lives when we experience the
so-called. When Chihiro’s mother and father eat food
from a restaurant in the street, angry spirits turns them
into pigs.

Posted on July 23rd, 2014

landscaping ideas for front of house says:

The truth is that the job isn’t as predictable as it may sound.

For the homeowner, recycled plastic paving stones offer several benefits.
My blogs cover many areas (niches) from sport related to health and financial areas.

Posted on July 23rd, 2014

amphetamine salts 10mg says:

Hello there, I discovered your web site by the use of Google while looking for a similar subject,
your site got here up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Hi there, simply became alert to your weblog through Google, and found that it’s truly informative.
I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful when you continue this in future.
A lot of people will likely be benefited out of your writing.
Cheers!

Posted on July 24th, 2014

listen to this podcast says:

I am not sure where you’re getting your info, but good
topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.

Thanks for wonderful information I was looking for this information forr mmy
mission.

Posted on July 26th, 2014

Green Coffee Bean Extract says:

It’s very trouble-free to find out any matter on net as
compared to books, as I found this paragraph at this
web page.

Posted on August 7th, 2014

Castle Clash Hack says:

The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a
40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.

I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

Posted on August 9th, 2014

Tas kamera murah says:

Terimakasih artikel tentang kamera sangat bermanfaat dan menambah wawasan :)

Posted on August 27th, 2014

Admin says:

Terima kasih kembali sahabat, salam sukses selalu dengan tas kameranya :D

Posted on August 27th, 2014

Post a Comment


× 1 = 4